Kövess minketTwitteren és Facebookon

/// Hogyan ismered fel a jó AdWords ügynökséget?

17 júl / 2012
Author: kranyakerno Tags: , Comments: 0

Bookmark and Share

 

AdWords szakértő választás (tippek)

Manapság rengeteg AdWords „ügynökség” kínál nagyon olcsó „szolgáltatást”, sok levél érkezett hozzánk, hogyan lehet kiszűrni a hamis ajánlatokat. Ismerjük konkurenseinket, sokuk munkásságát nagyra értékeljük, de sajnos sok átverés és valótlan ajánlat is szerepet kap az online palettán.

Nem lehet minden vállalkozás az ügyfelünk, viszont fontosnak tartjuk az AdWords hirdetési rendszerébe vetett bizalmat, ezért most néhány olyan ötletet, egyfajta csekklistát adunk, aminek segítségével könnyebben kiszűrheted a hamis ajánlatokat. Ne ítélj csak egy-egy pont alapján, fogadd tőlünk ezt a listát mankóként, ha új AdWords szakértő megbízásán gondolkozol.

AdWords szakértő: Kérdez, vagy mond?

A legjobb stratégia a hallgatás. Egy valódi AdWords szakértő ötleteket, stratégiákat oszt meg veled és megkérdezi, melyik megoldás megfelelő neked. Egy AdWords szakértő információkat gyűjt, nem veled tervezteti meg az árajánlatot! Olyan AdWords ügynökséget keress, akinek kérdései egy dolog köré összpontosulnak: Neked, mi a jó?

AdWords szakértő: Kérdez, felelj!

Egy valódi AdWords szakértő sokat kérdez: A célközönségedről, a cégedről, a termékedről, a korábbi tapasztalataidról, DE NEM arról, hogy hogyan építsen számodra AdWords kampányt! Ez az Ő dolga, a tiéd az, hogy minél pontosabban elmondd, milyen ügyfeleket akarsz, és milyen ügyfeleket NEM akarsz (kizárási stratégiák).

AdWords szakértő – Tudom, nem tudom…

Egy valódi AdWords szakértő ki meri mondani, hogy nem tud mindent. Néhány valóban profi AdWords ügynökséget leszámítva a legtöbb AdWords szakértő tudása néhol hézagos (az AdWords rendkívül gyorsan fejlődik). Mire figyelj: Ha egy AdWords szakértő ködösít, ha egy egyszerű (vagy nem egyszerű) kérdést teszel fel. A leggyakoribb, hogy különböző (számodra érhetetlen) mondatokkal megmagyarázza a kérdésed, és azonnal kérdést tesz fel. Értékesítési szempontból *-os 5-ös, a Te szempontodból viszont a „nesze semmi, fogd meg jól!” A valóban profi AdWords szakértők nem ködösítenek, sőt! Addig nem hagynak békén, ameddig van kérdésed.

Te is értékesítesz, így pontosan tudod: Egy ajánlat akkor lesz megrendelés, ha minden korrekt, mindent ért a megrendelő és valami pluszt kínálsz a konkurens ajánlatokhoz képest!

AdWords árak

Kerüld a nagyon alacsony árú AdWords kampánykezelést! Az AdWords matematikai és logikai rendszerre épül, minden kattintás pénzbe kerül ezért érdemes minél jobban leszűkíteni a megjelenéseket és a hirdetési keretet a valóban hatékony, profitáló keresőszavakra összpontosítani.

Egy kattintás minimális ára 5-10 Ft, ezért az olyan ajánlatok (néhány kivételtől eltekintve), amelyek 30.000 Ft-ért örök életű (igen, ilyen is van), vagy néhány ezer forintos összköltségért (munkadíj+hirdetési költség) hosszú távú AdWords hirdetést ígér, a legtöbb esetben silány, futószalag megoldásokat (vagy teljes átverést) ad valójában. Természetesen önmagában ezért ne zavarj haza senkit, inkább nézz utána más forrásokból (erre néhány ötlet kicsit lejjebb)

AdWords kampánykezelési díj, AdWords hirdetési költség külön!

Bár több komoly AdWords ügynökség dolgozik forgalom (elköltött hirdetési keret az AdWords-ben) alapú jutalékért, fontosnak tartom, hogy tudd, mire és menyit fizetsz. Ha egy AdWords szakértő arra bíztat, hogy minél többet költs el a AdWords-ben, gondold meg alaposan az ajánlatot! Az AdWords egyik legnagyobb előnye, hogy rendkívül jól célozható, így minimálisra csökkenthető a “kidobott pénz”. Éppen ezért egy AdWords szakértő figyeli és szűri a kulcsszavakat, hogy minél kevesebb pénzből, minél több ügyfelet szerezzen neked.

AdWords szakzsargon – Ez neked kínai?

CPC, CTR, ROI, CPA, konverzió, relatív CTR, display hálózat, sitelink, retargeting… Ezek a szavak ismerősek egy AdWords szakértő számára, de (többnyire) semmit sem mondanak egy cégvezető számára. Egy profi AdWords szakértő használja, de szükség esetén meg is magyarázza neked az egyes fogalmakat. Egy példa:

A CPC érték változó, a mért konverziók alapján csökkentjük a CPA-t, javítjuk a CTR-t, ezzel arányosan megnöveljük a ROI arányát. A sitelinkeken keresztül érkező látogatókat mindig releváns aloldalra irányítjuk.

Hogyan néz ki ez a mondat érthetően?

A keresőszavak átlagos kattintási ára kulcsszavanként változó, a mért eladások (vagy feliratkozások, oldal megtekintések, stb. céltól függően, gyűjtőnéven konverziók) alapján csökkentjük az 1000 megjelenésre átszámított hirdetési költséget, ezzel javítjuk a hirdetésre kattintó személyek/hirdetés megjelenések arányát, amivel megnöveljük a hirdetésbe fektetett összeg megtérülését. A témához kapcsolódó további aloldalak megjelenítésével tovább fokozzuk a hirdetések hatékonyságát azzal, hogy a linkeken keresztül érkező látogatókat a témához szorosan kapcsolódó oldalakra irányítjuk.

Szerződés, kötbér, apró betűs átverések, felmondási idő

Erre a részre nem áldozok sok időt, Te tudod, milyen mondatok és garanciák nyújtanak kellő biztonságot számodra. Néhány csapdára viszont kitérek, mivel részben érdekes, részben szomorú történeteket meséltek csalódott AdWords hirdetők, akik AdWords szakértőre bízták kampányukat.

Fontos tudnod, hogy a Google felhasználási feltételei és az AdWords ügynökség által kiállított szerződés nem ugyan az!

A Google-el kötött szerződésed (vagyis az elfogadott felhasználási feltételek), a fiók regisztrálásakor lép életbe. A Google AdWords felhasználási feltételei logikus, érthető pontokból állnak, ennek ellenére érdemes elolvasni, mivel a felelősség mindig a fiók tulajdonosáé (akinek adatai a számlázásban szerepelnek).

Az AdWords ügynökség által kiállított szerződés tehát az adott cég egyedi feltételeit tartalmazza, ebben rejlenek a csapdák is, ha vannak.

Elvonatkoztatva az AdWords hirdetésektől, néhány szempont, amelyet fontosnak tartunk minden szerződés megkötésekor. (Az összeállítás nem szabály, csupán személyes vélemény!)

Sok kicsi sokba kerül

Számomra fontos, hogy egy (egyszerű) szerződésben minimális legyen az apró betűs rész. A sok apróbetű bennem bizalmatlanságot ébreszt, mindig úgy érzem, valamit el akarnak előlem titkolni, ráadásul sok esetben olvashatatlan is. A Mesterlövész Marketing Kft szerződéseiben nincs apró betű, minden pontot bátran vállalunk. Ezzel együtt természetesen kaphatsz prémium szolgáltatást, de érdemes körültekintően átolvasni az egyes pontokat, nehogy úgy járj…

Lebilincselő AdWords szakértő

… mint egy pórul járt ügyfelem, aki kénytelen volt még egy hónapig együtt dolgozni egy céggel, akivel nem volt elégedett és szerződést bontott. Ennek oka az egy hónapos felmondási idő volt, amelyet a szerződéskötéskor figyelmen kívül hagyott. Így még egy hónapi fizetett olyasvalamiért, amiről már biztosan tudta, kidobott pénz. Ráadásul addig nem is tudott más szakértővel hirdetni (Az AdWords -ben egy honlap csak egyszer jelenhet meg egy találati listában, tehát csak 1 működő fiók hirdetései jelennek meg)

Bújócska és fejszámolás

Néhányan beszámoltak olyan esetekről, hogy az AdWords ügynökség által küldött statisztika nem mutat valós adatokat. Némi eltérés mindig mutatkozik a honlap és az AdWords statisztikák között, de a jelentős eltérésnél érdemes kivizsgálni, valós-e a kapott statisztika, vagy egyéb hiba okozza az eltérést.

A legmegbízhatóbb megoldás az, ha az adWords ügynökség hozzáférést ad Neked a hivatalos AdWords fiókhoz, amelyben már minden információ rendelkezésre áll. Ha az ügynökség valamilyen okból nem ad hozzáférést saját AdWords fiókodhoz, lepd meg őket a következő kérések valamelyikével:

  • Szeretnék egy értesítési hozzáférést kapni a fiókhoz (így nem módosíthatsz, sőt, nem is igazán látsz bele a fiók mélyébe, nem tudod ellesni a műhelytitkokat, DE a kapott statisztikákat a hivatalos AdWords felületről kapod (tehát hivatalos google e-mail-címről érkezik a levél), így biztos lehetsz benne, hogy senki sem kozmetikázik az eredményeken.
  • Regisztrálj egy Google Analytics fiókot, és kérd meg az ügynökséget, hogy kösse össze az AdWords fiókkal. Így átláthatod az eredményeket, kiadásokat az Analytics fiókon belül (ügyfélszerzés/AdWords). Ez az eszköz nem csak az AdWords eredményeket, de egy teljes honlap és látogatottságelemzést ad a kezedbe, amivel már konkrét adatokra támaszkodva hozhatod meg a stratégiai döntéseket, mivel tudni fogod, honnan jönnek a valódi vevők és honnan a reklamálók, alkudozók, akik csak az idődet és pénzedet rabolják.
  • Igényelj személyes találkozót és kérd meg, hogy belenézhess az AdWords kampányba. A kapott reakciók sok fel nem tett kérdésre fognak válaszolni, vagy adnak egy csökkentett szintű hozzáférést, Te mindenképp nyersz.

“Úgy gondolom, hogy egy hirdetés akkor hatékony, ha átlátható, kiszámítható, irányítható, célozható és a befektetett összegen kívül plusz bevételt, visszatérő vevőket, vagy értékes címlistát is eredményez. Ha nem tudjuk mérni, hogy a hirdetés mekkora becsült vagy tényleges hasznot hoz, érdemes lehet átgondolni a stratégiánkat.” (Krajnyák Ernő tulajdonos)

Ha még ez sem elég, mert túl jó az ajánlat vagy túl bizalomgerjesztő a mosoly érdemes még:

Nézd meg, hogy a cég szerepel-e a hivatalos Google ügynökségek között. Ha itt még nem találod az adott céget, ne csüggedj, több feltételnek is meg kell felelni (vizsgák, forgalom, kezelt fiókok mennyisége, stb). Ha az ügynökség szerepel az oldalon, akkor az egy nagy piros pont a cégnek, de ettől még nem biztos, hogy üzletileg is korrekt.

Keress rá a google-ben a cég telefonszámára, kapcsolattartóinak nevére, a honlapcímre, e-mail címére vagy cégnévre. Akár nem kapsz használható találatokat, akár korholják vagy magasztalják a céget a neten, Te független képet kapsz az AdWords ügynökségről (ha nincs sok infó, az is elgondolkodtató!)

Kérj néhány referenciát. Általában mindenki a legnagyobb vagy legstabilabb referenciákat küldi el, ha megvan a lista, gondolkozz úgy, mintha te akarnál valamit rendelni a cégtől és keress rá a Google-ben. Így rögtön látod, hogyan dolgozik (vagy nem dolgozik) a cég.

Fontos tudnod, hogy sok mindentől függ látod-e a hirdetést (időzítés, napi költségkeret, célterület, intenzitás, licitek, stb…) ezért javasolt több (legalább 4-5) különböző céggel tesztelni. Ha ez sem hoz eredményt, érdemes tovább kutatni, vagy végső esetben felhíni a cégeket és megkérdezni a tapasztalataikat az ügynökségről.

Többet akarsz tudni az AdWords-ről? Szereted érteni, mire is költesz? Kövesd a Mesterlövész Marketinget! Zsebeld be, és használd fel a gyakorlati tippeket még a konkurenciád előtt!

Kíváncsi vagy, megfelelünk-e saját elvárásainknak? Tegyél minket próbára, vedd fel velünk a kapcsolatot. és teszteld tudásunkat élesben, telefonon vagy személyesen!

 

“Bízom benne, hogy találtál hasznos ötleteket, tippeket, esetleg még jól is érezted magad olvasás közben :) Ha így van, add tovább ezt az érzést azoknak, akiknek szerinted hasznos lehet. Köszönöm, hogy velem tartottál, remélem, még találkozunk!” 

A cikk megosztásával, közösségi oldalaink követésével és hozzászólásaiddal, kérdéseiddel arra bátorítasz minket, hogy munkánk nem hiábavaló és folytassuk küldetésünket. Jelezd nekünk, ha jó úton járunk!

 
/// There are no comments yet, but you can be the first

/// Leave a Reply


/// Twitter hírek

Kövess minket a Twitteren!